31 Mart 2014 Pazartesi

Daha Profesyonel Bir Öğrenme Ağı İçin 8 Fikir, 10 Kılavuz ve 17 Araç



TeachThought Staff  tarafından yayınlanmıştır.
Çeviren: Murat BİNGÖL
Not: Ayrıca aşağıdaki linklerde konu ile ilgili detaylı bilgiyi İngilizce olarak bulabilirsiniz.



    Kişisel öğrenme ağları, öğrenme olanaklarıyla bağlantılı olmada, profesyonel gelişim kaynaklarına ulaşmada ve diğer eğitim uzmanlarıyla arkadaşlık kurmada eğitimciler için önemli bir yoldur. Kişisel öğrenme ağları yıllardır bulunmasına rağmen, son yıllarda sosyal medya bu ağların hızla büyümesini mümkün kılmıştır. Artık dünyanın her yerinde istediğiniz zaman ağınızı genişletmek ve ağınızla bağlantı kurmak mümkündür. Fakat bunu nasıl yapacağınız tam olarak biliyor musunuz? Sosyal medyayla bağlantılı olarak kişisel öğrenme ağınızı geliştirmek için 30’dan fazla farklı ipuçları, fikirler, yararlı kaynaklar ve her şeyi mümkün kılabilecek sosyal medya araçlarımızdan oluşan yönergemizi kontrol ediniz.

İpuçları & Fikirler

Sosyal araçları kullanmada daha iyi yöntemler için bu ipuçları ve fikirlerle birlikte sosyal medya kişisel öğrenme ağınızı geliştirmeye başlayın.

§  Etkin bir şekilde bağlantılar kurun: Sadece takip etmek ve okumak yeterli değildir, bağlanmanız gerekir. Yorumlar bırakın, sorulara cevap verin ve kendi konuşmalarınızı başlatın.
§  Twitter konuşmalarına katılın: Eğitimciler sohbet edebilir, işbirliği içinde bulunabilir ve bağlantı kurabilir. Twitter konuşmaları #edchat ve #edmeet şeklindedir.
§  Ders planlarınızı,sunumlarınızı ve belgelerinizi paylaşın: Ders planlarınızı öğrenme ağınızla paylaşmak için Tumblr, Edublogs ya da Facebook gibi servisleri kullanın.
§  Fikirleri kitlelere ulaştırmak: Fikirleri kitlelere ulaştırmak ya da sosyal araştırmalar yapmak için kişisel öğrenme ağınızdan faydalanın.
§  Daha fazla takipedilecek insan bulmak için Twitter kaynaklarını kullanın: Takip eden/takipçi listelerini, Retweet leri, #followfriday önerilerini ve öğrenme ağınıza eklemeye daha büyük kaynaklar bulmak için hayran olduğunuz insanların Twitter listelerini kontrol edin.
§  Ağınıza eklemekiçin yeni insanlar bulun: Birçok eğitimci sosyal medyayı, kendi kişisel öğrenme bağlantılarını eklemek isteyen insanları kontrol etmek için pasif bir şekilde kullanır. Gönderilerinin kalitesini, görüşlerini analiz edin ve ağınıza iyi bir ekleme, katkı yapmışlarsa onlara işaretlerle karşılık verin.
§  Konuşmalara başlayın: Sorular sormak için sosyal medya hesaplarınızı kullanın ve yeni düşünceleri destekleyen konuşmalar başlatın.
§  Sosyal yer imlerini kullanmayı takip etmek için yeni bloglar ve kaynaklar bulun: Diigo ve Delicious gibi sosyal yer imleri servisleri sadece önemli bloglar ve kaynaklar bulmanıza yardımcı olmaz, ayrıca ağınıza eklemek için diğer eğitimcilerle iletişim halinde olmanızı da sağlar.

Kılavuzlar

Diğer eğitimcilerin sosyal öğrenme ağlarını geliştirmek için sosyal medya ve diğer araçları nasıl kullandığını anlamak amacıyla bu kılavuzları kontrol edin.

 §  Teknoloji kişisel bir öğrenme ağı oluşturmana nasıl yardımcı olur: Bu yönergeyle kişisel öğrenme ağının oluşumunda teknolojinin yeni rolünü araştır.
§  Kişisel öğrenme ağını geliştirmek için 50 önemli yol: Kişisel öğrenme ağınızı geliştirecek özel yönergemiz sosyal medyaya girmeniz için birçok önemli fikir içerir.
§  Yenilikçi Eğitimci:1.0 ve 2.0 kişisel öğrenme ağını oluşturmak için 5 yol: Kişisel bir öğrenme ağı oluşturmak için blogları ve diğer sosyal medya servislerini nasıl kullanabileceğini görmek için ‘Yenilikçi Eğitim’den bu gönderiyi kontrol edin.
§  Kişisel öğrenme ağını geliştirmek için Twitter nasıl kullanılır: Burada, Edutopia eğitimcilerin kişisel öğrenme ağlarını geliştirmeleri için neden Tweeter’ı kullanmaları gerektiğiyle ilgili bir gönderi ve ek olarak katılmak için büyük bir konuşma listesi paylaşır.
§  Okul rehberleri için 21. yüzyıl kişisel öğrenme ağları: Kişisel öğrenme ağını geliştirmeye yarayan Twitter ve bloglar gibi sosyal medya araçlarını kullanmak için, bu yönergeyle kişisel öğrenme ağını gelecek yüzyıla taşıyın.
§  Kişisel bir öğrenme ağı nasıl geliştirilir: Chuck Frey’in gönderisi, sosyal medya ve diğer servisler aracılığıyla nasıl sağlam bir kişisel öğrenme ağı geliştirebileceğinizi açıklar.
§  Kişisel öğrenme ağınızı oluşturmak için araçlar: Kişisel bir öğrenme ağı oluşturmak için birkaç önemli araç bulacağınız bu LiveBinder’ı kontrol edin.
§  Kişisel bir öğrenme ağını desteklemek için bir Twitter konuşma kanalını kullanma: Bir Texas okul bölgesinin kişisel öğrenme ağını desteklemek için bir Twitter konuşma ağını nasıl kullandığını görmek için bu yönergeyi kontrol edin.
§  Kendi kişisel öğrenme ağınızı geliştirmek için sosyal medyayı kullanma: Kişisel bir öğrenme ağını geliştirmek için sosyal medyayı kullanabileceğiniz yollar ile alakalı öğrenme için, Sue Beckingham ve David Walker’a ait bu sunum önemli bir kaynaktır.
§  Kullanışlı bilgiler&Kişisel bir öğrenme ağı oluşturma: Jane Bozarth’ın kişisel bir öğrenme ağını oluşturmayla ilgili makalesi, kişisel öğrenme ağlarında etkileşimin gerekliliğine vurgu yapmaktadır.


Araçlar & Kaynaklar

Kişisel öğrenme ağınızın büyük kısmını gerçekten yapmak istiyor musun? En son teknolojiyle ağınızdan faydalanmayı ve ağınızı geliştirmeyi öğrenme için bu popüler sosyal medya araçlarını kullanın.

§  Sınıf 2.0: Bu ağ grubunda, Web 2.0, sosyal medya ve sınıftaki diğer servislerle ilgilenen diğer eğitimcilerle iletişim halinde olabilirsin.
§  Ning: Ning’ te, tek bir yerde kişisel öğrenme ağınızı hepsiyle birlikte uygulamaya koymak için kendi sosyal web sitenizi oluşturabilirsin.
§  Diigo: Kişisel öğrenme ağınızla çevrimiçi olarak bulduğunuz bütün önemli kaynakları, Diigo, bilgi notları ve yer imi aracında toplayın, öne çıkarın, hatırlatın ve paylaşın.
§  Google Reader: Google Reader ya da herhangi diğer bir önemli RSS aracıyla, bloglara üye olabilir ve hepsinde çalışmalar yapabilirsin.
§  Slideshare: Slideshare’da, kendi öğrenme ağınızla paylaşmak için sunumlar yükleyebilirsin.
§  Twitter: Kendi öğrenme ağına eklemek için insanlar bulmada, konuşmalara katılmada ve bulduğun şeyleri paylaşmada mükemmeldir. Twitter, kişisel bir ağı geliştirmek ve sürdürmek için en güçlü araçlarından biridir.
§  Facebook: Kişisel öğrenme ağları için başka bir güç merkezi olan Facebook, ağına bağlanmak, paylaşmak ve geliştirmek için önemli bir yerdir.
§  Scribd: Klasik romanlar ya da verdiğin dersleri paylaşıyorsan, Scribd’te kişisel öğrenme ağınla dokümanları oku, yayımla ve paylaş. Ayrıca, dokümanlar bulabilir ve onların sahipleriyle iletişim kurabilirsin.
§  Yahoo! Answers: Bu popüler cevaplar sitesinde, bilgi bul ve paylaş, diğerleriyle iletişime geç ve kişisel öğrenme ağını oluştur.
§  Linkedin: Profesyonel ağ kurmada altın standardı olan Linkedin, eğitim uzmanlarının iletişim halinde olması için önemli bir mecradır.
§  Quora: Yahoo’ Answers’a benzeyen Quora, bilgini paylaşman ve ağını geliştirmen için sana profesyonel bir yer sunar.
§  Google+: Facebook ve Twitter’ın sıklıkla gölgesinde kalan Google+, kişisel öğrenme ağlarını geliştirmek için birçok önemli olanak sunan, gelişmekte olan bir ağdır.
§  Pinterest: Facebook, Twitter ve Google+ kişisel öğrenme ağlarıyla ilgili aşırı ilgi toplamaktadır, fakat Pinterest diğer eğitimcileri bulmak ve birçok kaynağa ulaşmak için önemli bir yol sunar.
§  Delicious: İnternetteki en popüler sosyal yer imi sitelerinden biri olan Delicious, bulduğun şeyleri paylaşmayı ve kişisel öğrenme ağın için yeni takipçiler bulmayı kolaylaştırır.
§  Paper.li: Paper.li’yi kullanarak, günlük bir kaynakta kendi favori kişisel öğrenme tweetlerini oluşturabilir ve paylaşabilirsin.
§  Scoop.it: Paper.li gibi Scoop ta, ağın tarafından, ilgili kişisel öğrenme ağlarını temel alan kaynaklar oluşturmak için önemli bir araçtır.
§  AddThis: Addthis araç çubuğuyla bir paylaşma makinesi olun, internetin en popüler sosyal medya araçlarında internet kaynaklarının hemen paylaşmak için önemli bir yoldur.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder