Çeviren: Melis Sertoğullar
Orijinal metin için tıklayınız
‘İstihdamın geleceği üzerine çalışmalar açığa kavuşturmaktadır ki, günümüzde en çok önem arzeden şey ne kadar bildiğinden ziyade bildiklerinle neler yapabileceğindir.’
Orijinal metin için tıklayınız
‘İstihdamın geleceği üzerine çalışmalar açığa kavuşturmaktadır ki, günümüzde en çok önem arzeden şey ne kadar bildiğinden ziyade bildiklerinle neler yapabileceğindir.’
Dr. Tony Wagner
Bugünün teknolojisi geleceğin meslekleri için ne anlama gelmektedir ve gelecek çalışan nüfusun iş piyasasında başarılı olabilmesinden emin olmak için eğitim sistemimizi nasıl daha iyi yapılandırabiliriz?
20.yy MESLEKLERİNİN büyük bir oranı, makine çağı tarafından soyu tükenme tehlikesi altındadır. Dr. Carl Benedikt Frey (Oxford Martin Okulu) ve Dr. Micheal A. Osborne (Mühendislik Bilimi Bölümü, Oxford Üniversitesi) tarafından yapılan en son Oxford Martin okul çalışması, ABD’deki şu andaki mesleklerin %47’sinin gelecek 20 yıl içinde otomatikleşme riski altında olduğunu buldu. Dahası, hizmet sanayi sektöründeki son büyümeye rağmen, bu sanayideki işler oldukça hassastır. Frey ve Osborne, bu meslekleri yüksek, orta ve düşük riskli şeklinde kategorilere ayırarak,702 özel mesleğin bilgisayarlaştırılmak için ne kadar kırılgan olduğuna değer biçtiler.
Teknolojik gelişmelerin önceki dalgalanma sürecinde, hükümetin insanlara yardımda bulunduğu en önemli şekillerden biri, eğitim sistemindeki yenilikler(reformlar) yoluyla gerçekleşmektedir. Peki gerekli değişiklikleri sağlamak için hükümet şuan ne yapıyor olmalıdır?
Bu konuları daha ileri derecede tartışmak için, bugün,’İstihdamın Geleceği: Meslekler Bilgisayarlaşmaya karşı ne kadar hassas’ adlı kitabın yazarları, Dr.Carl Frey ve Dr. Micheal Osborne’un ve Harvard Üniversitesi Gelişim Laboratuarında uzman Dr.Tony Wagner’ in ‘Eğitim İçin Küresel Araştırmalar’ına katıldım. Tony gelecek hafta Helsinki, Finlandiya’daki OPPI festivalinde yenilik için eğitim üzerine bir sunuma rehberlik ediyor olacak.
‘Sadece şunu tavsiye edebilirim ki; genç insanlar makineler üzerine üstünlük sağlayan bir çeşit bilişsel ve yaratıcı beceriler kazanmaya devam etsinler.’
Dr.Micheal A.Osborne
‘Sadece şunu tavsiye edebilirim ki; genç insanlar makineler üzerine üstünlük sağlayan bir çeşit bilişsel ve yaratıcı beceriler kazanmaya devam etsinler.’
Dr.Micheal A.Osborne
Çalışmalarınızda, inandığınız en önemli bulguları lütfen özetler misiniz beyler?
Michael: Günümüz ABD İstihdamının, gelecek 20 yıl içinde otomatikleşme riski altında olan %47’lik bir mevcut pay bulduk. Bu işlerin bazıları, lojistik ve hizmet gibi, otomatikleşme tarafından önceleri tehdit altında olmayan kategoride yer alıyorken, otomatikleşmenin düşük yetenekli işçiler üzerinde baskın bir şekilde tehtidin devam edeceğini umuyoruz. Aslında, meslekteki ortalama eğitim seviyesi ile otomatikleşmeye hassasiyeti arasında güçlü olumsuz bir ilişki bulduk. Benzer bir şekilde bu, ortalama ücret konusunda da doğruydu; genellikle daha iyi eğitim görmüş çalışanların olduğu daha iyi ücret ödeyen MESLEKLER, yakın gelecekte otomatikleşmeye pek sıcak bakmazlar. Nicel olarak bulduğumuz, bir meslekte keşke insanların çeyreği kadarı üniversite mezunu ya da daha iyisi olsaydı, böylece tahmin edilebilir gelecekte, mesleklerin otomatikleşme konusunda %50 şansı olurdu. Eğer meslekteki çalışanların en azından lisans dereceleri olursa, otomatikleşmenin olasılığı sıfıra yakın olur. Görünen şu ki; gelecek MESLEKLER göz önüne alındığında eğitim hayati bir konudur.
Makine çağı tarafından tehlikede olan 20.yy meslekleri oranları hakkında biraz konuşabilir misiniz?
Michael: Öncelikle, üretimdeki otomatikleşme trendinin devam edeceğini umuyoruz: Robotlar, algılayıcı ve idarecilerin gelişimiyle, fabrika işçilerinin yerini almaya devam edecek. Bundan da öte, pek çok satış mesleğinin kırılgan olduğunu tahmin ediyoruz: İnternetten (online) alışveriş ve kendi kendini kontrol etme, kasa yerine makinede ödeme yapmak; insan satış temsilcisi ve kasiyerlerin masrafları nedeniyle çok popüler olmaya devam edecek. Aslında, tele-pazarlama, en bilgisayarlaştırıcı işlerden biri olarak derecelendirilmişti: şüphesiz herhangi birinin telefonda robotlara konuşmaktan sıkılan birinin umutsuzluğuna karşın. Belki daha şaşırtıcı olarak, taşımacılık ve sekreterlik işlerinin yeni teknolojilere karşı risk altında olduğunu umuyoruz. Otonom araçlar, iş makinesi ya da maden araçları sürücüleri gibi, pek çok lojistik işleri tehdit ederken, büyük veri analitiği, vergi hazırlayıcılar gibi, riskli bilgi depolama ya da işlemeye güvenen meslekleri derecelendirmektedir. İkincisine kanıt olarak, yasal yardımcının işlerinin yerini algoritmaların aldığını şimdiden görüyoruz yani bu saçma bir tahmin değildir. Son olarak şüphelendiğimiz şu ki; hizmet robotlar ve karmaşık algoritmaların büyümesiyle hizmet sektöründeki pek çok MESLEK, artarak risk altında olacaktır. Örnek olarak, mahkeme muhabirlerin işleri kopya yazılımlar tarafından tehdit altında olabilir ve elektronik tamir işleri giderek karmaşıklaşan elektronik öğelerin azalan maliyetleri tarafından çoktan etkilenmektedir. Bu özellikle, hizmet çalışmalarını üstlenen işçilerin şuanda yükselen yüzdesi için verilen bir alarm niteliğindedir. Yine de, diğer pek çok hizmet sektörü mesleği, otomatikleşme taraftarı değildir. Bir örnek olarak, oda temizleyicileri işlerinde hala robotlardan çok daha iyidir.
Carl: Bu konuyu biraz açmak gerekirse, söylemek istediğimiz şey şu ki; çok fazla yaratıcılık ve sosyal zeka gerektirmeyen hizmet mesleklerin otomatikleşmesi muhtemeldir. Bazı kişisel hizmet MESLEKleri yine de, özellikle bazıları sosyal zeka gerektirir. Bize göre bunlar, otomatikleşmeyecek olanlardır.
“Kısa vadede, hükümet, kişisel hizmet için talepleri canlandırarak İSTİHDAMI destekleyecektir. Uzun vadede ise, eğitilmiş çalışanların bilgisayarlarla çalışan stajyer işçilerin vekilinden fazlası olacağına inanmıyorum.’
Dr.Carl Benedikt Frey
“Kısa vadede, hükümet, kişisel hizmet için talepleri canlandırarak İSTİHDAMI destekleyecektir. Uzun vadede ise, eğitilmiş çalışanların bilgisayarlarla çalışan stajyer işçilerin vekilinden fazlası olacağına inanmıyorum.’
Dr.Carl Benedikt Frey
Lütfen, bilgisayarlaşma riski altında olmayan bazı işlerin karakterleri hakkında biraz tartışalım.
Michael: Bu meslekler, makinelerde nispeten zayıf olduğu görevleri içerir; ki bu görevler yaratıcılık ve sosyal zeka içermektedir. Örnek olarak, bana göre, eğlence terapistleri, ruh sağlığı danışmanları ve ilkokul öğretmenleri tahmin edilebilir gelecek için nispeten güvenlidir. Pek çok insanın, dağınık ortamlarda çalışma gerektiren işlerin de nispeten güvenli olduğunu öğrenmeleri şaşırtıcı olabilir.Örneğin, bitki saksısından istenmeyen kiri ayırt edebilen bir oda temizleyicinin algısal kapasitesi, bir robot temizleyiciyle eşleştirilmesi uzun yıllar boyunca olası değildir.
Tony, bu evrimsel faz niçin önceki nesillerde gördüğümüz aşamalı değişimlere karşın eğitimde daha devrimci değişikliklere gerektirir?
‘İSTİHDAM çalışmalarının geleceği açığa kavuşturmaktadır ki, günümüzde en çok önem arzeden şey ne kadar bildiğinden ziyade bildiklerinle neler yapabileceğindir. Pek çok yeni kolej mezunları kendilerini işsiz ya da istediği şekilde iş bulamamış olarak bulur çünkü giderek yenilik güdümlü ekonomi ihtiyacındaki yetenekleri eksiktir. Akademik içerik bilgisiyle, internet bağlantılı her aygıtla mevcut olan ticari eşya olmak; önayak olabilmek, işbirliği, sebat, ayırt edebilmek ve problemleri yaratıcı bir şekilde çözebilme yeteneği, bugünün en talep gösterilen nitelikleridir ve gelecekte atarak önemli olacaktır. Problemimiz şu ki; eğitim sistemimizin öncelikle, üç R’ı öğretmek ve içerik bilgiyi taşımak için tasarlanmadı. İçeriği öğretmeye ek olarak, beceri ve irade için öğrencileri eğitecek okullar yaratmaya ihtiyacımız vardır. Eğer bu geçişi hızlı bir şekilde yapamazsak, sayısı büyümekte olan gençliğimiz işsiz olacak, aynı zamanda İŞVERENLER ihtiyaç duydukları yeteneklere sahip yeni işçiler bulamamaktan şikayet edeceklerdir.
"İçeriği öğretmeye ek olarak, beceri ve irade için öğrencileri eğitecek okullar yaratmaya ihtiyacımız vardır. Eğer bu geçişi hızlı bir şekilde yapamazsak, sayısı büyümekte olan gençliğimiz işsiz olacak, aynı zamanda İŞVERENLER ihtiyaç duydukları yeteneklere sahip yeni işçiler bulamamaktan şikayet edeceklerdir."
Dr. Tony Wagner
"İçeriği öğretmeye ek olarak, beceri ve irade için öğrencileri eğitecek okullar yaratmaya ihtiyacımız vardır. Eğer bu geçişi hızlı bir şekilde yapamazsak, sayısı büyümekte olan gençliğimiz işsiz olacak, aynı zamanda İŞVERENLER ihtiyaç duydukları yeteneklere sahip yeni işçiler bulamamaktan şikayet edeceklerdir."
Dr. Tony Wagner
Bu değişimin sonucu olarak, şuan da işsiz ya da işsiz olacak çalışanların yeniden eğitilmesi hakkında hükümete ne tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Tony: Keşke bu önemli soruya zeki bir cevabım olsaydı, fakat ben “iyileştirici” bir lise İngilizce öğretmeniyim bir ekonomist değil. Önsezim şu ki; yeni ekonomi için genç insanları daha iyi hazırlamak bir nesil zaman alacak. Bu arada belki, çökmekte olan altyapımızı düzeltmek için okulöncesi yardımlara, destekli ev yaşamlarına ve diğerlerine insanları koymaya ihtiyaç duyabiliriz. Şehrimizin daha iyi ve yaşanılası olması için yapılması gereken çok şey var. Soru şu ki: Bu iş için insanlara ödeme yapmaya istekli miyiz?
Carl: “Kısa vadede, hükümet, kişisel hizmet için talepleri canlandırarak İSTİHDAMI destekleyecektir. Uzun vadede ise, eğitilmiş çalışanların bilgisayarlarla çalışan stajyer işçilerin vekilinden fazlası olacağına inanmıyorum.
Eğer bugün, bir lise öğrenci grubuna karşı konuşma yapıyor olsaydınız, İŞ piyasasında başarı sağlamayı keşfetmeleri için onları hangi alan ve disiplinlere teşvik ederdiniz?
Tony: İlk olarak, gerçek ilgilerini takip etmelerine teşvik ederdim. Merak ve içsel ilgi, sade akademik başarıdan baskındır. İkincisi, ilgilerini çekecek önemli bir problem etrafında disiplinler arası bir tasarım düşünmelerini tavsiye ederim. Yenilikler, akademik disiplinlerin değil, o akademik disiplinlerdeki kesişmelerde artarak meydana gelir.
(Editörün Notu: Tasarım Yaklaşımı için sitemizde daha önce çevirisi yapılmış 'Tasarım Fikri' kılavuzunu tavsiye ederiz.)
(Editörün Notu: Tasarım Yaklaşımı için sitemizde daha önce çevirisi yapılmış 'Tasarım Fikri' kılavuzunu tavsiye ederiz.)
Michael: Tahlillerimizden çok açık bir şekilde çıkan şey, eğitimin öneminin devam etmesiydi. Özellikle, bir işin ortalama eğitim seviyesi ve bilgisayarlaştırılma ihtimali arasında güçlü olumsuz bir gidişat bulduk. Aslında, sadece şunu tavsiye edebilirim ki; genç insanlar makineler üzerine üstünlük sağlayan bir çeşit bilişsel ve yaratıcı beceriler kazanmaya devam etsinler. Belki taraflı olabilirim ancak verinin yaratıcı kullanımları etrafında dönen mesleklerin bazen otomasyona dayanıklı olmaları muhtemeldir. Dahası insan yetenekleri: Görüşme (Ara buluculuk) ya da ikna etme yeteneği gibi, otomasyona dayanıklılıklarından dolayı, insan mesleği için artarak önemli olması muhtemeldir. Son olarak, yapılandırılmamış çevredeki el işleri, muhtemelen açık güvenli bir bahistir: Bahçıvanların, uzun bir süre için işleri hakkında endişelenmek zorunda olmaları muhtemel değildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder