9 Temmuz 2015 Perşembe

Doğruluk, İkna & Geleceğin İş Ortamı


Mahatma Gandhi

Çeviren: Hatice Şahan


Geleceğin iş ortamındaki organizasyonların dönüşümünü tarif etmek için dile yeni kelimeler sokuşturmak zorunda kaldığımız oluyor; isyankâr, devrim, elebaşı vb. Böyle yaparak, geleneksel organizasyonların temeli olan baskı ve gücü istemeden göz alıcı hale getirmiş oluyoruz. İkna dilini kullanma, geleceğin iş ortamı yandaşlarının durumlarına göre daha uyumludur.

Yöneticiler, çalışma yöntemlerini değiştirmenin gerçekten daha iyi olacağına ikna edildiklerinde, yeni yollara geçiş yapacaklar. Geleceğin iş ortamı, çalışan birliğine ihtiyaç duymaktadır. Çalışma yöntemlerimizi daha insancıl bir ortam oluşturmak için değiştiriyoruz.

Satyagraha (Bakınız Not 1)

Satyagraha, Mahatma Gandhi’nin şiddet karşıtı savunucularına hitaben kullanılan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım ortaya çıkmasıyla şiddet-karşıtı değişimlere ön ayak oldu. ‘Doğrulukta ısrar’ üzerinde durmak, değişimle ilgili tartışmalarda muhaliflerin değişimleri ve güçleriyle ikna edilmeleri sonucu meydana gelen olaylar üzerinde durmaya yöneltti:

"Gerçeğin peşinde olmak, birisinin muhalifi olmaktan dolayı şiddetin onaylanması demek değil, onun sabır ve şefkatle hatalarından uzaklaştırılmasıdır. Biri için doğru görünen şey, bir diğeri için hata olarak görünebilir."

Gandhi ayrıca şunları ekledi:

"Satyagraha güçlünün silahıdır; hangi şartlar altında olursa olsun şiddete karşıdır ve doğrulukta ısrarcıdır."

Gandhi’nin yaklaşımına eleştiri ise yeni bir doğruluk olarak bir şeyi tartışmanın bir güç gösterisi olduğudur. Değişimi haklı göstermek için baskı yapanın yönetimini benimsemek davayı güçsüzleştir.

Geleceğin İş Ortamını Değiştirmek

Geleceğin iş ortamı devrimle meydana gelmeyecek. Köklü değişimlerin gerçekleşeceği zamanların da olacağını beyan etmek cazip görünebilir. Yöneticiler, yeni ve daha iyi uygulamalara geçiş yaptıklarında değişimler meydana gelmiş olacak. Değişime ayak uyduramazlarsa, daha iyi durumda olan şirketler onların yerini alacak.

Değişimi savunanlar için sabır ve ikna etme süreci önemli noktaları oluşturuyor. Bazı yöneticiler eskisi gibi devam etmenin daha iyi olduğuna inanıyor. Bu durum genellikle “kendi gerçeklerim” veya “ yönetim budur” anlamına geliyor. Değişimciler, değişime ihtiyacı olanlara erişebilmek ve yeni uygulamaların iç yüzünü gösterebilmek adına yeni iddialarla görüşlerini savunmaya devam etmeliler. En önemlisi, onlara sabırla yaklaşılmalıdır.

Kurumsal bir kargaşa olmayacaktır. Kimse yeni bir dönem başladı diyerek bir bayrak dikmeyecek. Bir kişi, yöneticileri eski model yönetimden vazgeçmeye ikna ettiği anda birçok başarı elde edilmiş olacak.

Değişimciler Sabretmeli, Kendi Doğrularını Kanıtlamalı ve İkna Etmeli

Bu değişimi savunmak sabır gerektirecek. Eski yönetim biçimleri baskı kurmanın da ötesinde, cezaya ve işten kovmaya yönelik bir halde. Değişimciler bu meydan okumanın zorluğunu anlamalı ve karşılaşılacak aksiliklere rağmen sağlam durmalı.



Değişimciler, doğruluklarını ortaya koyabilmek adına alçak gönüllü olmalı. Yöneticiler sadece konuşmalara bakarak ikna olmayacaklardır. Onlar için sonuç önemlidir. Kendi kimlik ve başarılarını elde ettikleri uygulamaları bırakıp, yeniliklerle birlikte gelecek olan risk ve duygusal sonuçlara karşı kendilerini rahat hissettiklerinde ikna olacaklardır. Daha iyi bir yol olduğunu kabul ettiklerinde fikirlerini değiştirecekler.

Eğer ki iş ortamını daha insancıl hale getirerek, insani amaçlar ve insan ilişkileri doğrultusunda yönetmek istiyorsak, değişimi kabul etmeliyiz. İkna kabul edilebilir bir yöntemdir. Daha iyi yollar göstermeli, deneyimlerin önemi kanıtlanmalı ve değişimle ilgili olayları tartışmalıyız; ta ki bu olgu kabul görene dek. İnternet ağlarımız tam, etkili ve güvenle en iyi şekilde yürütülüyor. Gelin bu çekirdek oluşumu gelecekteki iş ortamına taşıyalım. 


Not 1:Satyagraha (Türkçe: "hakikat gücü" ya da "hakikate adanma"), 20.yüzyılda Hindistan'da Mahatma Gandhi'nin ortaya attığı felsefi akım. Uygulamada, belirli bir kötülüğe karşı kararlılıkla ama şiddete başvurmaksızın direnmeyi öngörür. Satyagraha Hint halkının İngiliz emperyalizmine karşı savaşımının kılavuz felsefesi olmuş, ayrıca başka ülkelerdeki protestocu gruplar tarafından benimsenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder