25 Temmuz 2015 Cumartesi

EGZERSİZ YAPTIĞIMIZ ZAMAN BEYNİMİZE NELER OLUR VE NASIL BİZİ DAHA MUTLU EDER?

Çeviri: Buse Konya 

Orijinal metin için tıklayınız

     Egzersiz, Parkinson , Alzheimer hastalığı, hafıza kaybı, depresyonun yani     neredeyse hayattaki her şeyin tedavisi hakkında ipuçları verir. Aynı zamanda, uyku konusuyla benzer olarak, egzersizin vücutlarımız ve beyinlerimize nasıl etki ettiği hakkında çok az özel ve bilimsel bir bilgiye sahip olduğumu keşfettim.

 ‘’Evet evet, sizi iyi hissettiren şeyin endorfin olduğunu ve neden egzersiz yapmamız gerektiğini biliyorum değil mi? ‘’kendimi söylerken bulduğum şeydir. Burada ve oradaki bazı şeyleri kavrayabilirim fakat , egzersizin ve bizi nasıl etkilediği arasındaki bağlantıyı karıştırmak asla yaptığım bir şey değildir. Joel’in ‘’Bizi ne mutlu eder?’’ adlı gönderisinden esinlenerek, düzenli bir şekilde egzersiz yapmak ve iyi hissetmek arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarmaya başladım.

EGZERSİZ YAPTIĞIMIZ ZAMAN BEYNİMİZDE MUTLULUĞU NE TETİKLER?

Çoğumuz, egzersiz yaptığımız zaman vücudumuzda neler olduğunun farkındayızdır. Kas oranımız ve dayanıklılık gücümüz daha da artar. Düzenli bir şekilde egzersiz yaparsak, merdiven çıkmak gibi günlük aktivitelerin nasıl kolaylaştığını hissederiz . Yine de beynimize ve ruh halimize geldiğimizde, bağlantı çok net değildir. Gerçekten ne anlama geldiğini bilmeden ‘’endorfinler serbest bırakılmalı’’ şeklinde çıkardığımız akıllı sesten daha fazlasıdır. İşte gerçekte ne olduğu:

Egzersiz yapmaya başlarsak ,  beynimiz bunu ‘ stres anı ‘ olarak algılar. Kalp atışlarınız arttığında, beyin bir düşmanla kavga ettiğinizi ya da ondan kaçtığınızı düşünür. Kendinizi ve beyninizi stresten korumak için BDNF adı verilen bir proteini açığa çıkarmanız gerekir. Bu BDNF sizin hafıza nöronlarınızı koruyucu ve onarıcı bir elemente sahiptir ve bir sıfırlama anahtarı olarak rol oynar. Böylece biz çok rahat hissederiz ve egzersiz yaptıktan sonra her şey bize açık gelir ve sonuçta mutlu oluruz.

Aynı zamanda endorfinler de bir diğer kimyasal gibi stresle mücadele eder ve beynimiz tarafından açığa çıkar. Endorfinlerinizin asıl amacını araştırmacı McGovern şu şekilde yazmıştır:

‘Bu endorfinler egzersiz rahatsızlığını en aza indirmeye, ağrı hissini engellemeye ve zindelik hissi ile ilişkili olmaya bile meyillidir. Bunların hepsi beynimizin içinde oluyor ve doğrusu bazen sadece oturduğumuz zamandan veya gerçekten zihinsel olarak  konsantre olduğumuzdan daha aktiftir:
Bu yüzden, egzersizin bizi neden mutlu hissettirdiğinin nedenleri BDFN ve endorfinlerdir. Biraz korkutucu kısmı ise, morfin , nikotin ve eroine benzeyen ve bağımlılık yapan bir özelliği vardır. Tek fark, tabiki bizim için gerçekten iyi olmasıdır.

EGZERSİZ SAYESİNDE MUTLULUĞU EN YÜKSEĞE ÇIKARMANIN ANAHTARI:
FAZLA YAPMA ,  GEREKLİ OLDUĞU KADARINA ODAKLAN

İlginç olan her şey şimdi burada, neden egzersiz yapmanın bizi mutlu ettiğini ve beyin hücrelerimizin içinde neler olduğunun temel noktalarını biliyoruz. Şimdi ortaya çıkarılması gereken en önemli kısım ise; tabiki en uygun ve daha uzun süren bir yolla bunu nasıl tetiklediğimizdir.

Penn Eyalet Üniversitenin son zamanlarda yaptığı bir araştırma konuyu biraz aydınlattı. Sonuçlar şaşırtıcı. İnsanların verilen iş gününde daha üretici ve daha mutlu olduklarını buldular (çok olması önemli değil), eğer düzenli çalışırsanız özel bir günde çok fazla çalışmak zorunda kalmazsınız.

‘Bir önceki ay boyunca egzersiz yapan insanlar, hafıza testini sabah çalışan insanlar kadar iyi performans gösteremeseler de evde oturan insanlardan daha iyi yapmışlardır.’

New York Times’ın en çok okunan yazarlarından Gretchen Reynolds konu hakkında ‘ İlk Yirmi Dakika’ adında bir kitap yazdı. Sağlık yararına ve mutluluğun en yüksek seviyesine ulaşmak için profesyonel bir sporcu olmak gerekmiyor . Aksine, günlük hayatta üretkenlik ve mutluluğun olduğu yere ulaşmak için daha az miktarlarda olması gerekiyor.

‘Eğer bir kişi sürekli evde oturuyorsa, dolaşmanın ilk yirmi dakikası sağlık yararına olumlu gelişmeler gösterir. Uzun ömür ve hastalık riskinin azalması imkanlarını sunar. Bütün bu şeyler, aktif olmanın ilk yirmi dakikasında gerçekleşir.

Bu yüzden gerçekten rahatlayabilirsiniz ve bir sonraki ızdıraplı çalışmayı yapmak zorunda değilsiniz. Yapmanız gereken şey, her gün mutluluğu arttırmak için yirmi dakikaya odaklanmak:

‘Egzersiz yapılan günlerde, insanların ruh hali egzersizden sonra önemli derecede iyileşmiş oluyor . Egzersiz yapılmayan günlerde sakinlik duygusunun bozulması haricinde , ruh hali aynı kalıyor. ( Bristol Üniversitesi )

DÜZENLİ BİR EGZERSİZ ALIŞKANLIĞINI KAZANMANIN YOLU: ENDORFİNLERLE DANS EDİN

Şimdi iyi olarak söyleyeceğiniz tek şey, düzenli olarak egzersiz yapmaya başlamak ya da günlük olarak yapınca bile daha kolay olması. Günün sonunda, günlük egzersiz yapma alışkanlığı kazanmaya yardım edecek kadar çok odaklanma vardır. En başta unulmaması gereken en önemli kısım , New York Times’ın en çok satan kitabı olan ‘Alışkanlığın Gücü: İş’te ve Hayatta Yaptığımız Şeyleri Neden Yaparız?’ ın yazarı Charles Duhing’e göre, egzersiz yapmak temel bir alışkanlıktır. Bunun anlamı egzersiz yapmak  yalnızca mutlu olmayı değil aynı zamanda hayatın her alanında hayatınızı kolaylaştırır.

Joel en son gönderisinde, günlük hayatında düzenli olarak egzersiz yapmanın gücü hakkında yazdı. Joel  yukarıda sözü geçen kuralları tesadüfen takip ediyor ve başka bir şey yapmadan önce günlük olarak egzersiz yapıyor.
Joel’in yazısından;

‘Saat 9:30 civarında, Buffer ‘da sahip olduğum en önemli görev üzerinde bir saat kodlama yapmış, spor salonuna gitmiş ve 30 dakika e-postalarımı incelemiş oluyorum. Harika zaman geçiyorum. Saat henüz 9:30 olduğunda bunları çoktan tamamlamış oluyorum ve harika hissediyorum.’

Joel’in egzersiz yapma alışkanlığından çok bahsettim ve başarıya ulaşmak ve egzersiz yapmaktan keyif almak için burada yapılması gereken en önemli şeylerden bazıları var.

·       Spor kıyafetlerinin altına alarmını koy ya da yatmaya gittiğin zaman telefon et:  
Bu teknik size çok basitmiş gibi gelebilir fakat en zor olanlardan bir tanesidir. Uyumadan önce spor için her şeyi yerli yerine koyarsanız ve spor kıyafetlerinizin altına alarmınızı koyarsanız , spor kıyafetlerinizi giymek için kendinizi daha kolay ikna edersiniz.

·        Yaptığınız egzersizleri takip edin ve her egzersizden sonra aynı zamanda kaydedin.

Düzenli olarak egzersiz yapmayı denediğinizde bir alışkanlık edinmeye başlarsınız. Ödüllendirme denilen bu şeyi başarmanın bir yolu vardır bu size egzersiz yaparken hissettiğiniz iyi duyguları hatırlatacaktır. Bizim en üst web uygulamalarımızda, kullanışlı olan fitness uygulamalarında tam bir bölümümüz var. Yaptığınız egzersizleri kaydetmek için Fitocracy ve RunKeeper’ı deneyin. Çok net bir kaydetme sürecine sahip olmayı uygun bir şekilde deneyin. Tamamen yürüyüşe çıktığınızda ya da duşa girmeden önce yaptığınız egzersizleri kaydedin.

·        Kısa sürelerle başlamayı düşünün ve  daha sonra, süreyi daha da kısaltmaya başlayabilirsiniz.

Burada küçük bir sır var. İlk olarak egzersiz yapmaya başladığımda her gün beş dakika haftada üç kez yaptım. Günde beş dakika haftada üç kez egzersiz yapmayı hayal edebiliyor musunuz? Düşünmemek için hiçbir sebep yok. Haklısınız çünkü bu, çok kolay bir görev. Kim olsa bununla başarılı olabilir. Bu yöntemle gerçekten bir alışkanlığa sahip olabilirsiniz. Bir başlangıç yapmak istiyorsanız, günde beş ya da on dakikadan fazla denemeyin.
Joel’in egzersiz yapma alışkanlığı ile ilgili gönderisinde nasıl bir alışkanlık yaratmanız gerektiği hakkında çok güzel fikirler var. Kontrol etmek için emin olun ve buradan daha çok yardım alabilirsiniz. Çok az zamanda kendinizi adayacağınızdan eminim. Sizi daha öncesinden daha rahatlatan, daha üretken hale getiren ve daha mutlu eden muhteşem bir egzersiz programına başlayabilirsiniz.

EN KISA SÜREDE GERÇEKLEŞEN BİR GERÇEK: YENİ BAŞLADIĞINIZ BİR EGZERSİZLE EN YÜKSEK DERECEDE MUTLULUĞA ULAŞIN

En kısa sürede gerçekleşen bir gerçek olarak egzersiz yapmak, bir duygu durumu arttırıcı olarak beyninizdeki BDNF proteinini arttırır. Bu etkiler bir araştırmada da bulunduğu gibi uyuşturucu bağımlılığında görülen etkilerle aynıdır. Bu yüzden, egzersiz yapmaya başladığınızda, zindelik hissi en yüksek dereceye ulaşır.

‘’ Endorfinlerin serbest bırakılması bir bağımlılık etkisine sahiptir ve daha çok egzersiz yapmak için zindelik hissinin aynı seviyeye ulaşması gerekir.’’              ( McGovern)

 Bu, uzun süredir ya da daha önceden hiç egzersiz yapmadıysanız, şimdi egzersize başladığınızda mutluluğunuz en yüksek seviyeye ulaşması anlamına gelir. 

Egzersiz ve bunun sizin mutluluk seviyenizi nasıl etkilediği, benim için oldukça heyecan verici bir konu. Bunun etrafında oynanan herhangi bir sonuç gördünüz mü? Egzersiz ve mutluluğun birlikte nasıl çalıştığı hakkındaki düşüncelerinizi duymayı çok isterim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder