4 Temmuz 2015 Cumartesi

BAŞARMAK İÇİN YARATICILIĞINIZIN NEDEN SINIRLARA İHTİYACI VAR?

Orijinal metin için tıklayınız. 

Çeviren: Şeyma Tütündü 


webneel.com


Yaratıcılık isteyen çalışma uzun zaman alır ve eğer bu zamanı isteyerek ayırmazsan, bu iş olmaz. Bu da dengeyi bulmalı ve sınır koymalısın demek oluyor.

JANE PORTER TARAFINDAN

Cidden yaratıcı yazımı yazmaya karar verdikten bir iki yıl sonra, hislerime kusur bulmaktan kaçınamadım ki hayalim sadece örgü örmek ve balık tutmak gibi bir hobiydi. Çok kişi bunu pekiştirmem için yardım etti. Biri beni bir roman yazarken bulup, bana hobinin kendi kendine başladığını ifade ettiğinde ben makul mesleklerde çalışan kişilerle dolu bir partideydim.

Ne var ki her gün yoğun programında “sadece bir hobi” için zaman ayarlamak zordur. Lou Reed için müzik sadece bir hobi değildi. Steve Jobs için bir şeyler icat etmek sadece bir hobi değildi. Onlar en iyi işlerini yaratıcı çalışmalarına adamışlardı. Seth Godin  “Canı istediğinde çok kişi yaratıcı olur fakat canın istemediği zaman bunu yaparsan sadece mesleki bir şey olur.” diyerek en iyi şekilde açıklamıştır.

Yaratıcı iş zordur. Zahmetlidir. Çok zaman alır. Ve eğer isteyerek zaman ayırmazsan, bu iş olmaz. Bu da dengeyi bulmalı ve sınır koymalısın demek oluyor.

99U kitap serisi tarafından çıkarılan “Her Gününü Yönet” kitabında Godin’in bir röportajı var. Kitap sanatkarların, işadamlarının, akademisyenlerin ve psikologların günlük yaratıcı alıştırmanın nasıl yapılacağı konusundaki anlayışlarını içeriyor. Kitapta beş ana konu bulunmakta:

1.İLK ÖNCE YARATICI ÇALIŞMAYI DENE

Her gün yaratıcı çalışma yapmak için zaman ayırmak gidişat hızını korur. İngiltere’de yaratıcı iş danışmanı olan Mark McGinnes iş günlerinin başlayış ve bitişi için keskin hatlar oluşturmayı öneriyor. Bu çerçeve içerisinde yaratıcı çalışmana öncelik ver. McGinness ,“Çalışma alışkanlığında yapabileceğin en önemli değişim ilk önce yaratıcı çalışmayı ikinci olarak da reaktif çalışmayı değiştirmektir.” Bir yazar ve Georgetown üniversitesinde profesör olan Cal Newport bu aralıksız yaratıcı çalışma sürecini “günlük odak bloğu” olarak tanımlıyor. Takviminde onlara yer ver ve onları resmi bir randevu gibi gör. Newport aralıksız çalışma zamanına bir saat ile başlamayı ve her iki haftada on beş dakika eklemeyi, Facebook ya da email gibi dikkat dağıtıcı şeylere asla izin vermemeyi öneriyor.

2.GELEN KUTUNUZ BEKLEYEBİLİR. CİDDEN, BEKLEYEBİLİR

Çoğumuz bir dürtü etkisiyle e-postalarımızı kontrol ederiz. Neden? Bu, bir büfede tabağındaki zararlı yiyeceğe direnmek kadar zor. E-posta ve sosyal medya Ariely’nin dediği gibi “rastgele teşvik” sunar. Genellikle gelen kutunuzu ya da Facebook’unuzu kontrol ettiğinizde, ara sıra tesadüfi heyecan verici olayların dışında sizi bekleyen heyecanlandırıcı bir şey yoktur.

Yaratıcı çalışmaya konsantre olmuşken e-posta ve sosyal medyayı kontrol etmek çalışmanın devamını imkansızlaştırır, özellikle sabah yapacağınız ilk işi. Fakat gelen kutunuz sizi hep bekler. McGinnes “küçük şeyler için birkaç kişiyi hayal kırıklığına uğratmak, boş bir gelen kutusu için hayallerinden vazgeçmekten daha iyidir,” der.

3.VÜCUDUNUZUN SINIRLARINI TANIYIN

Enerji Projesinin genel yöneticisi ve başkanı olan Tony Schwartz’a göre vücudumuz gün içi ritimleri, son 90 dakikadaki döngüleri takip eder ki bu da çoğu kişinin en uygun seviyede çalışmak için kapasitesini en üst limite ulaştırdığını gösterir. Diğer bir deyişle, vücudun verimin azaldığını görmeden önce çalışmaya bir seferde konsantre olabilir.

Bu demek oluyor ki eğer yaratıcı çalışmada en iyi olmak istiyorsan yeteri kadar uyumak (Schwartz yemekten daha önemli olduğunu söyler) ve aralar vermek gerekir. Facebook’un veya Instagram’ın üzerine çökmek yerine masandan ve telefonundan uzak dur. Yazar, konuşmacı ve danışman Linda Stone’a göre “ Gösterim süresi bir bakıma kalıcı stresin döngüsünü besler ki çoğumuz bunu farketmeyiz bile.”

4.SINIRLARI KOY VE İÇERİSİNDE DERİNE DAL

Kendi kurallarını koymayı dene ve ne olduğunu gör. Beatles’ın gitaristi George Harrison bir gün kendi kendine rastgele bir kitap alacağını, açıp okuduğu ilk kelimelerle ilgili bir şarkı yazacağını söyledi. Horrison “gently weeps” kelimelerini gördü, kitabı bıraktı ve en iyi şarkılarından biri olarak düşünülen “While My Guitar Gently Weeps” i yazdı.

Scott McDowell, “Kendi kendine ya da dışardan biri tarafından oluşturulan sınırlar yaratıcılığını özgür kılan kolaylaştıcılardır.” demiştir.

5.BUGÜN BAŞLA

Yaptığın her şeyde mükemmel olmaya çalışmak göz korkutucu olabilir. Zaman koçu ve Etkili Zaman Geçirmenin 3 Şifresi kitabının yazarı Elizabeth Grace Saunders “Mükemmeliyetçi biri olmak, bir işi tamamlamamaktan daha kötüdür, bu mükemmeliyetçilerin neden az ürettiğini gösterir.” demiştir.


Başlangıç konusunda endişelenmeyi bırak ve başla. Durgunluğa ulaşmadan önce karmaşıklığı yaşamak gerek. Saunders neyin üzerinde çalışıyorsan bitirmek için minimum ihtiyaçlarını belirlemeyi ve devam etmek için bunları kullanmayı öneriyor. İlerlemeye devam et. Negatif geri dönüt korkusundan vazgeç ve korkmak yerine bunu ilerlemek ve gelişmek için bir fırsat olarak gör.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder