6 Mart 2015 Cuma

Ne zaman fikirlerinizi görselleştirmek onlar hakkında konuşmaktan daha iyi bir çözümle sonuçlanır?


Orjinal metin için tıklayınız.

Bir çizim, binlerce kelime değerindedir. Bu, benim dönemimden eski bir atasözüdür. Yeni bir düşüncenin işlevsel ve duygusal değerinin ifadesine geldiğimizde, onu kesinlikle görsele dökmemiz gerektiğine inanıyorum. Tüm çocuklar çizer. Daha sonra, kurs esnasında mantıklı bireyler olduğumuz bir yerlerde, bu becerileri unuturuz. 
Stanford üretim ve tasarım programını bulan Bob McKim ve ‘Lateral Düşünme’ ile buna öncülük eden Edward de Bono, bir düşünceyi ifade etmek için kelime ya da sayılar yerine çizimi kullandığımızda, beynin farklı bir bölümünü harekete geçirdiğimizi bulmuştur. Bir düşünceyi tam olarak çizmek için kesin kararlar verilmeli ki, en hassas dil bile bunu göz ardı edebilsin. Peki, ya basit kararlar silsilesinin sonuçları…? Daha hızlı sonuçları romandan elde edebilirsiniz.

Çizimin, müşteri için bir iş stratejisini kolaylaştırmada, bize nasıl yardım ettiğini gösteren bir örnek; uzun yıllar önce, doğrudan bankacılığın henüz başlarında Juniper Finans adında bir iş-girişimi, IDEO’ya hala binalara, kasalara ve banka memurlarına ihtiyacımız olup olmadığını düşünsek sorusunu sordurdu. Bu takım, insanların para hakkında ne düşündüğünü anlamak istedi. Fakat bu görünenden daha zordur. Müşterilerin fatura ödemelerini  ya da nakit çekmelerini gözlemleyebiliriz ancak süreç içindeyken beyinlerini  taramamız zordur. Bunun yerine takım, kişilere parayı nasıl çizeceklerini sordu. Bayanın biri, ailesini ve kira gelirini temsil eden Monopoly tarzında ufak bir ev çizdi.Uzun süreli güvenliğe odaklandığından dolayı takım, bayanın rehber olmasından şüphelendi. Diğer bir bayan, yığın dolusu para ve başka şeyler çizdi.Takıma da, parayı alıp bir şeyler satın alacağını söyledi. Uzun süreli hedefler yerine gün gün değişen ekonomiye odaklanan bu kişi izleyici oldu. Para hakkında konuşmak duygusal olarak zor olabilir ama insanlara parayla olan ilişkilerini çizmeleri sorulunca açık kalan önemli içyüzler, Juniper’e hedef piyasayı saflaştırmada ve daha etkili bir servis kurmada yardım etti. Görsel düşünce de resimle sınırlandırılamaz. Pek çok farklı şekil alabilir. Akıl haritaları, ikili matrisler ve diğer görsel taslaklar, düşünceleri değerli yollarla incelemeye ve tanımlamaya yardım edebilir ki sadece birkaç düz çizgi ve biraz da yaratıcılık gerektirir. 

Kısacası, yakında bir çıkmaza ulaşırsanız, bir kroki defteri çıkarın ya da beyaz bir tahtayı düzenleyin ve çizemeyeceğinizi söyleyen derindeki iç sesinizi kısın. Bu sizin yolunuzu görmenizi sağlayabilir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder