8 Haziran 2015 Pazartesi

SON DERECE YARATICI OLAN İNSANLARDAN ÇALMANIZ GEREKEN 7 RİTUEL


Çeviren: Buse KONYA 

Orijinal metin için tıklayınız.



''Yaratıcılık, sadece birşeyleri birleştirmektir. Yaratıcı insanlara bir şeyi nasıl yaptıklarını sorduğunuzda, onlar kendilerini biraz suçlu hisseder, çünkü gerçekten yapmadılar. Onlar sadece bir şeyi gördüler ve noktaları birleştirdiler. Bu gördükleri şey, bir süre sonra açık bir şekilde ortaya çıktı.'' Steve Jobs





Yıllardır, koçluk uygulamamız ve ekstra kursumuz süresince, Angel ve ben onlarca girişimci, sanatçıyla onların yegane ritüelleri ve programları hakkında konuşuyoruz. Bizim de bazı şeyleri müşterilerimizle birlikte öğrenmemiz gerçekten hoş bir şey. Onlar bize bazı inanılmaz yaratıcı fikirlerden ve hayal edilebilir projelerden bahsediyorlar. Biz de onlara nerede olmak istediklerine dair bir süreç hakkında ince detayları öğretiyoruz. İyi bir koç-müşteri ilişkisi gerçekten karşılıklı kazanç sağlamaktır.

Bugün, birlikte çalıştığımız en yaratıcı insanlar tarafından tekrar edilen en yaygın ritüellerin yedisini sizinle paylaşmak istiyorum.

Yaratıcılığın içerde tutulamayacağından bahsedilir. Bu yaratıcı ilham ve fikirler, birdenbire ortaya çıkmaz ve onlara en ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda da ortaya çıkmaz. Bu, özel bir fikir için doğru olabilirken, daha geniş bir resme baktığınızda sürekli olan bir yaratıcılığı farkedersiniz -zamanla çok yaratıcı fikre sahip olma- Bir anda parlak bir fikir veya ilham gelmez. Olağanüstü sağlam şeylerin yapıldığı, tutarlı olan ritüellerden gelir.

1-SÜREKLİ TAKİPTE KALIN

Bir keresinde Marcus Aurelius dedi ki;''Bir süreliğine yaptığınız şeyi bırakın ve kendinize sorun; bu yapıyor olduğum şeyi yapamayacağım için ölümden korkuyor muyum?"

 On yıl önce koçluk yaptığımız müşterilerimizden biri dikkatimi çeken bu alıntıyı getirdi.Bugün, bu alıntı benim ofisimde bülten tahtasında asılı duruyor.O, benim en kıymetli kaynağım olan zamanı boş yere harcamamı önlüyor.

Yaratıcılık, cesur bir macera olan hem bir meslektir hem de bir yaşam tarzıdır. Tamamen sevmek için yaptığınız şeyin mali olarak yerine getirilmesi gerekir ve yaratıcılık aynı zamanda duygusal olarak da bir istek ve meydan okumadır. Bu istek gerçek olabilir fakat doğru şeyleri ısrarla yapmaktan gelen biraz şans, kendini adama ve çok çalışmak gerekir, böylece günlük olarak bunun sizin için gerçekte ne kadar anlamlı olduğunu kendine hatırlatmanız gerekir ve hayatının bu alanında bu verimli eylemleri tam olarak yerine getirmeniz de gerekir.

2-YARATMA RUTİNİ İÇİN KENDİNİZİ BİR DÜZENE SOKMAYA BAŞLAYIN

Maya Angelou sadece küçük otel odalarında yazdı. Jack Kerouac yazmak için oturmadan önce dokuz kez yere dokunduğundan emin oldu. Yıllardır çalıştığımız sanatçı ruhlu müşterilerimizden bazıları kendi yaratıcı projeleri için meditasyon, şarkı söyleme, koşma, hatta iki saat süren çalışmalar bile yaptılar. Örneğin; müşterimiz Fay'in sabah rutinine bir bak. Geçenlerde bize söylediği şey ise şöyle:

''Her güne bir tane basit ritüelle başlarım:  6'da kalkarım,çalışma kıyafetlerimi giyerim,San Francisco şehir merkezinde yürürüm,bir taksi çağırırım ve beni spor salonuna götürmesini söylerim, bir saat, kırkbeş dakika çalışırım ve sonra kırkbeş dakika yavaş tempoda eve koşarım. Ritüelin önemli kısmı, spor salonunda çalışmam değil önemli olan şey, çağırdığım takside güne, doğru yönde başlamış olmam. Böylece, dinlenme tam da yerli yerine oturur. Evde kendimi iyi hissederim ve çalışmaya hazır olurum.''

Kendi günlerinizi düşünün.Nasıl şekilleniyor? Yaratıcı aklınızı ne harekete geçiriyor? Siz de günlerinizi aklınızda planlayarak oluşturuyor musunuz?
Eğer sabah erkense, özel bir yerde çalışıyorsanız ,hayatınızı bir düzene sokmanız gerekiyor.Her sabah otomatik bir şekilde başlayan sağlıklı bir günlük rutin planlıyorsanız,  kendi düzeninizi bulduğunuz zaman doğal olarak gelen yaratıcı bir düşünme için çok fazla zihinsel enerji biriktirmelisiniz. 

Kişiselleştirilmiş bu rutin sayesinde, en sezgisel eserinizi ortaya çıkaracaksınız.
Tabiki, gelişen şartlara göre bazen rutininiz değişecektir. Fikir şu ki; gerekli ayarlamaları yapmak ve işe yarayan bir rutini sürdürmek,gerekli başlangıçları yapmak,ritüelleri geliştirmek, yaratıcı aklınızı geliştirmek,nerede olmak istediğiniz ve nerede olduğunuz ile ilgili son derece gerekli çalışmalar yapmaktır.

3-GÜNLÜK OLARAK, DİNLENMEK İÇİN BELLİ BİR VAKİT AYIRIN

Okul seviyeleri ne olursa olsun, okul öğretmenlerinin hayal kurmanın zaman kaybettiren bir şey olduğunu düşünmesini yaratıcı tipler bilir. Yaratıcılığın gerçek aşaması için oluşturulmuş rutinler önemli iken, zihinlerimizi belli bir süre dinlendirmemiz için özgür bırakmamız gerekir. Beyin bilimciler, dinlenme süresinin yaratıcı düşünme ve hayal kurmayla aynı beyin sürecini kapsadığını buldu.
Bir araştırma Dinlenme Süresi için başlığı 'Pozitif Yapılandırıcı Düş Kurmaya Övgü' nün yazarlarından olan psikolog Rebecca L.Mcmillan'a göre, dinlenme süresi, karışık problemlerin çözümü ve fikirlerin yaratıcı bir şekilde tasarlanması için yardımcı olabilir. Belkide bunun nedeni, en iyi fikirlerin aklımıza geldiği uzun, sıcak bir duştur.

 4-YENİ DENEYİMLER EDİNİN

Dinlenme zamanlarında düş kurmadıkları zaman, yaratıcı tipler, yeni deneyimlere, duygulara, ruh hallerine maruz kalmayı severler.
Bu isteklilik, kendi yaratıcı üretimlerinin belirleyicisidir. Bu yaratıcı gelişme, daima sizin konfor bölgenizin bittiği anda başlar, bunun büyük bir kısmı siz bir düzen içinde olduğunuz zaman içinizde bir rutin olur ve zihinsel kaslarınızı ve yaratıcılığınızı arttırmak için çok çalışmanız gerekir fakat yeni deneyimler rutinlerinizin bir dengede olmasına yardım eder. Onlar sizi farklı bir şekilde düşünmeye iter. Bu yüzden haftada en az bir kez yeni bir şey denemek için çaba harcamalısınız. Bu, bir yabancıyla konuşmak gibi tamamen yeni bir aktivite ya da sadece küçük bir deneyim olabilir. Bir kez yuvarlanan bir topu aldığınızda, bu gibi yeni deneyimlerin bazıları şu anda bile anlayamayacağınız hayat değiştiren bakış açılarına yeni kapılar açacaktır ve devam eden küçük bir stratejiyle birlikte yeni deneyimler için programlanmış adımlarla, düşünceye engel en büyük bariyer olan korkudan kaçınabilirsiniz.

5-AKIL HOCALARINIZI GÖZLEMLEYİN VE DİĞERLERİNİN İŞLERİ ÜZERİNDE DE ÇALIŞIN

Yeterince başarılı yaratıcı insanların hayatları üzerinde çalışırsanız ,müzisyenler, girişimciler, sanatçılar, dansçılar gibi tüm alanlarda dünya standartlarındaki performansçıların  ileriye dönük ve zahmete değer egzersizler yapan olağanüstü akıl hocaları, koçları ya da rol modellerinin olduğu açıktır.

Eğer, bir akıl hocasıyla yüz yüze konuşursanız bu inanılmaz olur, fakat bir akıl hocasını gözlemlediğimizde aynı zamanda bu konuştuklarımızı aklımızda tutmak harikalar yaratıyor. Birşeyler öğrenmek istediğimiz bir kişiyi gözlemlediğimiz zaman, kendimiz için yaratmak istediğimiz şey hakkında tamamen açık bir fikre sahip oluruz, bu inanılmaz yüksek olan bir motivasyonun kapısını açar. İnsanoğlu sosyalliğe meyillidir. İçimizdeki elit kısma katılma fikri, mükemmelliğe ulaşmamızda bize yardım eder. ''Bak,onlar yaptı; ben de yapabilirim.'' Belki kulağa aşırı basit gelebilir, fakat mükemmel olan insanlarla çalışarak zaman geçirmek, kendiniz için yapabileceğiniz en güçlü şeylerden biri olabilir.

''Ustalık'' adlı kitabında, Robert Greene örnek olarak Mozart'ı kullanarak diğerleriyle çalışmanın önemini vurguluyor.Bu , sizin zanaat ustalığınız ve aynı zamanda yaratıcılığınızı geliştirmek için önemli bir yapıtaşıdır.

''Kariyeri boyunca Mozart asla müzik hakkında belirli bir görüş ileri sürmedi. Bunun yerine, kendi etrafında duyduğu, kendi sesiyle birleşmiş stilleri özümsedi. Kariyerinin sonunda, kendi müzik tarzından çok farklı ve karmaşık olan Johann Sebastian Bach'ın müziğiyle ilk kez karşılaştı. Çoğu sanatçı, kendi prensiplerine meydan okuyan savunucu ve küçümseyen bir şey geliştirebilirdi. Bunun yerine, Mozart zihnini kendi sözcük bilgisini özümseyerek ve neredeyse bir yıl, Bach'ın iki şarkıyı birlikte çalma stilini kullanma gibi yeni olasılıklara açtı. Bu, onun müziğine yeni , şaşırtıcı ve yaratıcı bir kalite verdi.''

Sonuç olarak ,akıl hocalarıyla ve diğer otoritelerle birlikte çalışmak, kendi yaratıcı ürünlerinizi çeşitlendirmenizde yardımcı olacaktır. Fikirlerin ve stratejilerin çapraz birleşmesini kolaylaştırmak kendinize yeni yaklaşımları ve yeni düşünme yollarını tanıtmanız gerekir. Diğerlerinin hepsi sizinle alakalı olmayacaktır fakat kendi tarzınızı geliştirmenize , saflaştırmanıza ve kendi eşsiz yaratıcı fikirlerinize uygun hale getirmenize yardımcı olacaktır.

6-SEZGİLERİNİZE AŞIRI DERECEDE GÜVENİN

Sezgi, çok gerçektir ve asla göz ardı edilmeyecek bir cevherdir çünkü sizin bilincinizin içinden gelir ve şimdiki zaman hakkında merkezdeki algılar ve geçmişteki deneyimlerin birleşiminden oluşur. Eğer herkes size 'evet' diyorsa fakat içiniz aksini söylüyorsa daima bunun bir sebebi vardır.  Zor kararlarla yüzleşildiği zaman, bulabileceğiniz bütün bilgileri arayıp bulmak, olabildiğince bilgili olmanızı sağlar ve Allah tarafından verilen içgüdülerinizi dinlemeniz gerekir. Yaratıcı insanlar sezgilerine güvenmenin kendi özüne güvenmekle eş değer olduğunu bilirler ve ne kadar çok kendinize güvenirseniz, hayal ettiğiniz en çılgın rüyalarınızın gerçek olabileceği ve en büyük hedeflerinizi gerçekleştirebileceğiniz o güce sahip olursunuz.

7-  GİTGİDE HAYATTAKİ ENGELLERİN ÜSTESİNDEN GELİN

Bütün zamanların en çok simgeleşmiş romanları, şarkıları, buluşları çok üzücü acı ve keder sonucu ortaya çıkmıştır. Bu yüzden, bu büyük zorlukların umut ışığı, destansı şaheserleri ortaya çıkarmak için kolaylaştırıcı olmasıdır.

Travma sonrası gelişme adı verilen psikolojinin ortaya çıkmış bir alanı, çoğu insanın önemli yaratıcılık ve zihinsel gelişim için zorluklarını ve travmalarını kullanabileceklerini öne sürdü. Özellikle, travmanın insanların uzun süreli memnuniyetini,  duygusal dayanıklılığını ve becerikliliğini de geliştirebileceğini
de araştırmacılar bulmuştur.

Güvenli bir yer olarak dünyaya ya da  mahvolmuş olan belli bir kısma baktığımızda, olaylar üzerindeki bakış açımızı yeniden şekillendirmekte zorlanırız. Birdenbire, çevreye bakmak için kişisel gelişim, yaratıcılık için aşırı derece yararlı olan, yeni başlayan birisinin gözlerinde yeni, taze bir bakış oluşturan bir fırsat buluruz.

( Angel ve ben bunu 'Başarılı İnsanların Farklı Bir Şekilde Yaptığı 1000 Küçük Şey adlı kitabın 'Zorluk' bölümünde detaylı bir şekilde tartıştık.)
                      

SONRADAN AKLA GELEN FİKİRLER

Bir keresinde Walt Disney dedi ki; '' Etrafımızda çok uzun süre ardımıza bakmayız. Yeni şeyler yaparak ve yeni kapılar açarak ilerlemeye devam ederiz çünkü meraklıyız ve merak bize yeni yollar açar.''

Bu, benim favori alıntılarımdan biridir. Bu alıntı, bana yazmak , yaratmak ve işimin bir sonraki aşaması için harekete geçmemde ilham veriyor. Yeterince iyi olmayan işimin son kısmında kendimi yargılarken bile.

Neredeyse on yıldır, marcandangel.com da her hafta yeni makaleler yayınlıyorum. Bazen, fikirler ve kelimeler diğerlerinden daha kolay geliyor, ve işimin ortalamanın altında olduğunu hissettiğim çok zaman oluyor.
''Bunun harika bir makale olduğunu düşündüm.Neden insanlar bunu okumayıp, paylaşmasın ki?''Bir makalenin  Facebook'ta sadece 25000 'in üzerinde paylaşıldığını görmeyi beceremeyeceğimi hissediyorum. İlgilendiğim sonucu göz önüne almadan, bir şey farkettim; İnsanoğlu olarak kendi işlerimiz hakkında çok kötü hükümler veriyoruz. Çoğu zaman, gerçeği görmek için çok fazla öz eleştiri yapıyoruz.

Sadece kendi işimizi yargılamak değil, kendi işimizi başkalarının işleriyle kıyaslamak ve diğerlerinin bunu nasıl algıladığını düşünmek de bizim işimiz değildir. 

Bizim işimiz, yaratmak ve bizde olanı paylaşmak. İşimiz olduğumuz gibi insanların karşısına gelmek ve en iyi atışımızı yapmaktır.

Bu arada, kendi sanatlarının ustası olan, her gün kendi sanatları üzerinde çalışan, neredeyse her meslek grubundan insan vardır. Başka bir deyişle , neredeyse herkes kendi alanında bir sanatçıdır ve her sanatçının kendi işini yargılamak için bir eğilimi olacaktır. Önemli şey şu ki ; kendi yaratıcı cevherinizi dünyayla paylaşmadan ve kendi şeyinizi yaratmadan, kendinizi yargılamanıza izin vermeyin.

Sadece, Walt' un dediği gibi  ''İlerlemeye devam edin.''

ŞİMDİ SÖZ SİZDE


Bu listeye ne eklemek isterdiniz?  Hangi ritüeller, rutinler ve yaşam tarzı seçenekleri daha yaratıcı ve verimli bir şekilde düşünmenize yardım eder ?
Lütfen aşağıya bir yorum yazın ve düşüncelerinizi paylaşın. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder