22 Kasım 2015 Pazar

GRAMER OKULLARI: NEDİR VE NEDEN TARTIŞMA KONUSUDUR?


Çeviri: Kübra Demir
15 Ekim 2015 







Açıklama: Büyük Britanya 'da (İngiltere, Galler ve İskoçya) sınavla öğrenci alan okullara 'Grammar School' denilmektedir. Biz de ise Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri ve sınavla öğrenci alan diğer okullar bu tip okullara örnek verilebilir.

Kent Gramer Okulu’nun başka bir yerde “uydukent” okulu olarak tanımlanan siteyi inşa etme  planı üzerinde uzun süredir beklenen kararı, seçici okul sisteminin doğru ve yanlışları hakkındaki tezleri yeniden ortaya attı.


 
50 yılda ilk 'yeni' gramer okulu

 BBC News, gramer okulları hakkında bazı anahtar soruları cevaplamış ve okuyucuların inceleyebilmesi için bazı 11-plus (sınav) sorularını aşağıda vermiştir.

Gramer Okulu Nedir?

Gramer okulları, 11-plus olarak bilinen 11 yaşındaki çocukların girdiği bir sınav aracılığıyla kendi öğrencilerini seçen devlet ortaokullarıdır.

Kuzey İrlandada 69 gramer okulu da ek olmak üzere, İngiltere’de 3,000 devlet ortaokulu dışında  yalnızca 163 civarında gramer okulu vardır.

Gramer okul sistemine göre, modern ortaokullara gitmeyip , sınavda başarılı olan öğrenciler bu okullara geçebilirler.

Birleşik Krallık çapında daha da yaygın olan şey, tüm beceri ve yeteneklerin öğrenciye birlikte öğretildiği kapsamlı sistemdir.

Galler veya İskoçyada devlet gramer okulları bulunmaz, bazı okullar ‘gramer okulu’ adını taşımasına rağmen öğrenci seçme sistemi bulunmamaktadır ve özel bir konumları  yoktur.


   1959’da Brighton’da bulunan Hove and Sussex Gramer Okulu

Gramer okulları ilk ne zaman ortaya çıktı?

Gramer okulları 16. yüzyıldan beri mevcuttu fakat modern ‘gramer okulu’ kavramı 1944’teki eğitim yasasına kadar dayanmaktadır. Bu, 14 yaş üstü ortaöğretimi özgür kılmıştır.

Aynı zamanda ortaöğretim iki ana tür şeklinde yeniden düzenlenmiştir.

Öğrencilerinin çoğunun yüksek öğrenime devam edeceklerini varsayarak akademik araştırmalara odaklanan gramer okulları
Meslek seçecek çocuklara yönelik meslek okulları

Teknik okul adı verilen üçüncü bir tür daha mevcuttu fakat çok az sayıda okul kuruldu.

Böylece, sistem etkili bir şekilde öğrencileri üniversite ve daha iyi mesleklere yönelenler ve az takdir gören işlere yönelenler olmak üzere iki türe ayırdı.


İngiltere'deki Grammar Okullarının Sayısı


Sistem Neden Değişti?

1950 ve 1960’lı yıllar boyunca sosyal demokrat politikacılar ve eşitliği savunan eğitimciler, seçici eğitim sisteminin sınıf bölünmesini ve orta sınıf ayrıcalığını artırdığını söyledi.

1965’te hükümet, yerel eğitim otoritelerine gramer okullarını ve meslek ortaokullarını aşamalı olarak durdurmalarını ve onun yerine ‘kapsayıcı’ okulların aşamasına geçilmesini emretti.

Fazla Muhafazakar ağırlıklı bölgelerde bu yavaş ilerlerken veya hiç ilerleyemezken en hızlı değişiklikler sosyal demokratların kontrolünde olan bölgelerde yapıldı.

Az sayıda bölgeler ve İngilteredeki yerel otoriteler, Kent, Medway, Buckinghamshire and Lincolnshire gibi okulları içeren seçici okul sistemlerini muhafaza ederken, Gloucestershire, Trafford ve Slough gibi bölgelerde diğer okullar sistemleriyle beraber devam etti.




Birmingham, Bournemouth ve bazı Londra ilçeleri gibi diğer yerlerde birkaç gramer okulları ayakta kaldı.

1998de, sosyal demokratların okul standartları ve çerçeve yasası, herhangi bir ‘tümüyle seçici’ yeni okulların kurulmasını yasakladı.

Aynı zamanda mevcut gramer okullarının geleceği konusunun halk oyuna sunulmasının kararını aldı.

O zamandan beri sadece bir tane böyle oylama yapıldı. 2000 yılında, Ripon’daki (Kuzey Yorkshire) ebeveynler Ripon Grammar’ın gramer okulu olarak kalması lehinde %67 ye %33 olarak oyladılar.


1961de Manchester’da bir gramer okuluna giden çocuklar.


Gramer Okulları Öğrencileri Nasıl Seçer?

Gramer okulları öğrencilerini, ilkokulun son yılında girilen 11-plus olarak bilinen sınav vasıtasıyla seçerler.

Sınav, onların aynı seviyedeki yaşıtlarıyla bir gramer okul ortamında yeterli öğrenme sağlayıp sağlayamayacağını anlamak için tasarlanmıştır.

Ama çoğu kişi sınavın yapısından şikayetçidir çünkü genellikle düzenli devlet ilkokullarında benimsenmeyen soru tiplerini içerir.

Gramer okuluna giriş sınavları aşağıdaki bir madde veya tüm maddeleri içerebilir.

Sayısal mantık (Matematik)

Sözel mantık

İngilizce anlama, noktalama ve dilbilgisi

Sözsüz mantık

Yaratıcı yazı

Geleneksel olarak daha önce sözel mantık ve sözsüz mantığa dayalı sorular kullanmışlardır ve yoğun olarak özel ders alan kişilerin bu testlerde daha iyi sonuçlar alma meyillilikleri olduğu tartışılmaktadır.

Son zamanlarda, sınavı daha ulaşılabilir ve ilkokulda çocukların yüzleştiği kelime problemleri türüne yakın yapabilme gibi girişimler vardır.

Bazı gramer okulları derece sırasına göre başarılı öğrencileri kabul eder - tüm adaylar 11-plus sınav skoruyla derecelendirilir- edebi açıdan biz buna öğrencilerin kaymak tabakasını yani en iyisini alıp kullanmak diyebiliriz.

Bir diğer yerde, sınavda başarılı olan öğrenciler, okul ile ev arasındaki mesafe veya okulda okuyan bir kardeş durumu gibi bilgileri içeren kabul kriterlerine göre derecelendirilir.

Erken bir yaşta çocukların 11-plus sınavına hazırlanması için uzmanla özel eğitim sunan birçok şirket vardır.

11-plus sorularına bazı örnekler (Cevaplar metnin en altında yer almaktadır.)

  • Marco, Laura, Peter, Ben ve Sally ceket almak için alışverişe gittiler. Ben ve Laura su geçirmez ceket istemekte, Peter ve Sally kapüşonlu, renkli ceket istemekte, Laura ve Marko hafif bir ceket istemekte, Marko ve Ben astarlı renkli bir ceket istemektedirler.

Yukarıda verilen bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur? Aşağıdaki kutucuğa cevabınızı işaretleyiniz.

A) Sally ve Peter farklı tarzda ceketler istemektedirler.

B) Sadece iki kişi renkli ceket istemez.

C) Kimse kapüşonlu hafif bir ceket istememektedir.

D) Sally kapüşonlu ve astarlı bir ceket istemektedir.
E) Dördü de su geçirmez ceket istememektedir.








  • Aşağıdaki şekli oluşturmak için -eğer varsa- yukarıdaki hangi şeklin döndürüldüğünü bulunuz.




  • Dilbilgisi kuralına en uygun şıkkı (A, B, C veya D) işaretleyiniz. 

A) Bir evi yanmış olan ona mıydı?

B) Evi yanmış olan o muydu?

C) Yanmış bir evi olan o muydu?

D) Evi yanmış olan onun muydu?

ElevenPlusExams.co.uk sitesinin izin ve rızasıyla kopyası çıkartılan örnek sorular



Kent Gramer Okulu’nun kararı neden önemlidir?

Sadece 50 yıldan daha fazla süredir İngilterede açılan ilk seçici gramer okulu olacağı için değil, aynı zamanda seçmeli kabul iznini benimsemiş herhangi bir okulu yasaklayan sosyal demokratlar tarafından sunulan 1998 yasasının ilk sınavıdır.

Tonbridge ‘de bulunan Weald Kent Gramer Okulu, Sevenoaks’da 9 mil uzaklıkta bir diğer yer açarak bu yasayı çiğnedi.



İngiltere’deki gramer okulları

Okul; ikisi arasında öğrenci ve personel taşıyarak yeni yerin, önceden var olanın devamı niteliğinde olduğunu kabul ettirmeyi planlıyor. Fakat büyük olasılıkla adli bir inceleme beraberinde hukuki sorunlar bekleniyor.

Buckinghamshire, Reading ve Wiltshire gibi yerel yönetimlerin kararı yakından inceleyecekleri düşünülüyor. Ama şimdiye kadar hiçbirinin davayı takip etme planlarını söylediği kayıtlara geçmedi.

Böyleyken, bir diğer ‘uydukent’ ile genişlemek istemesiyle bilinen Maidenhead’de bir gramer okulu vardır.


Ana siyasi partiler gramer okulları konusunda nerede durmaktadırlar?

Sosyal demokratlar, daha fazla gramer okullarının ortaya çıkmasına karşıdır çünkü eşitliği arttıracağına onu daha da kötüleştirdiklerini düşünürler.

Muhafazakar Partinin gramer okullarına desteği, David Cameron’ın yönetiminde kayıtsızlaştırılmıştır. Fakat parti beyannamesi; ‘okullar, yüksek okullar, özel okullar veya gramer okulları olsun, tüm iyi okulları yaymaya izin vereceğini’ bildirir.

Liberal Demokratlar, var olanları kapatmayarak ve artık yeni okul açmayarak mevcut durumu devam ettirecekler.




Soru sırasına göre testin cevapları: C, E, B

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder